Henk Busscher - Centrum voor generativiteit, betekenisverlening, dialoog, eigenheid, verbinding, herwaardering van het persoonlijke, leven en werk, respect, wederkerigheid, bezinning, betekenis, betekenend perspectief, filosofie, systeemtheorie, systemisch werk, kwantumfysica, zingeving, bezinning, zelfbezinning, de tijd, synchroniciteit, praktische spiritualiteit, creativiteit, persoonlijk leiderschap, Generativiteit, generativisme

Interview met Henk Busscher

Slagwerk & djembédocent en eigenaar van Busscher drums

Door Aag van der Zanden

 

Ik vroeg Henk om een interview omdat hij mij inspireerde op een poëziemiddag. Bij het voordragen van gedichten begeleidde hij zichzelf op de djembè. Dit gaf aan zijn optreden een gedurfde eigen vorm. Henk is ook mijn djembe-leraar, en  inspirerend omdat hij begint bij zichzelf en dan anderen meeneemt door ze a.h.w. te ??besmetten??.

Ik heb een afspraak met hem op 7 april ??09 om half 2 bij mij thuis. Al terwijl ik een glaasje water haal voor ons allebei is hij druk doende van alles te vertellen. Een enthousiaste man en volgens mij altijd in voor iets nieuws.

Hij begint te vertellen over hoe hij denkt dat hij in elkaar zit. ??Ik ben een vooruitkijker, hongerig naar nieuwe dingen. Ik kijk om me heen met een alertheid en een aanwezigheid die niets willen missen van ??mogelijkheden?? die er op mijn pad komen. Soms kijk ik terug om te leren hoe ik de dingen gedaan heb. En altijd is mijn gevoel erbij".

"Ook de kracht van het zakelijk denken is een inspiratiebron. Er is mij regelmatig geadviseerd management te doen voor een bedrijf, maar de vrijheid van artiest en zelf ondernemer in combinatie met docent en de pr -activiteiten bij CQ zijn voldoende in mijn leven. Vele mensen hebben mij geïnspireerd en toch ben ik altijd mijn eigen weg gegaan om tot ??nieuwe?? dingen te komen".

"Ik heb ooit iemand meegemaakt, die dat voor mij symboliseerde. Hij leidde een vergadering waarin een besluit concreet handen en voeten moesten krijgen en waartegen veel weerstand was. Hij schreef alle dingen die er vanuit de mensen gezegd werden op een flap-over en nadrukkelijk dan vragend of dat bedoeld werd met wat er gezegd was. Halverwege de rit besloot hij het ??anders?? te gaan doen. Hij voelde dat er een andere richting nodig was en deed het. Daar heb ik respect voor. Deze man heeft mij getoond wat goed leiderschap inhoudt. Heel goed luisteren, lef hebben, nieuwe richtingen ingaan en natuurlijk daar waar het misgaat jezelf en/of de organisatie direct bijsturen. Niet bang zijn om beslissingen te nemen maar ook niet bang zijn om fouten toe te geven en deze vooral direct bij te sturen. Aan deze man denk ik nog regelmatig terug".

Henk heeft gevoel voor verbindend leiderschap, doen wat je gevoel en je hart je ingeeft, richting geven en dan laten gebeuren, dat is goed. "Na mijn echtscheiding moest ik kiezen waar ik ging wonen. Dicht bij CQ, waar ik werk, of wonen en werken samenvoegen. Ik vond een grote schuur met een woonhuis in Klazienaveen en dacht: doen wat mijn hart me ingeeft".

"Dat heeft goed uitgepakt. Ik heb nu een ruimte om met mensen te djembe-en zonder geluidsoverlast en ruimte om instrumenten op te slaan en te verkopen".

Henk??s hele benadering draait om ritme. ??Waar ik het meest van geniet is een groep mensen bij elkaar zetten en gewoon maar beginnen. . Belangrijk daar in is de uitstraling, het gevoel en het ritme van de workshop. Of het nu 10 kinderen, 100 volwassenen of 1153 kinderen en volwassenen zijn. Het gaat altijd om gevoel, ritme en sfeer. Heb je de goede sfeer te pakken dan lukt ??bijna?alles. Dat is in mijn ogen de belangrijkste voorwaarde voor succes in ??alles?

Zorg voor de goede sfeer!

We komen aan het einde en hij zegt: ??Weet je nu genoeg"? "Ik maak er wel wat van" zeg ik. Gewoon doen, en maar zien wat eruit komt, net als Henk.