Thiemo Meertens - Centrum voor generativiteit, betekenisverlening, dialoog, eigenheid, verbinding, herwaardering van het persoonlijke, leven en werk, respect, wederkerigheid, bezinning, betekenis, betekenend perspectief, filosofie, systeemtheorie, systemisch werk, kwantumfysica, zingeving, bezinning, zelfbezinning, de tijd, synchroniciteit, praktische spiritualiteit, creativiteit, persoonlijk leiderschap, Generativiteit, generativisme

Interview met Thiemo Meertens

Technisch manager van FC Emmen

Door Aag van der Zanden

 

Ik ontmoette Thiemo op een voorleesmiddag van po√ęzie dichterbij in Emmen. Hij raakte mij door voor hij begon met zijn gekozen gedichten voor te lezen, deze te verbinden aan zijn persoonlijke verhaal.

Hij had het over de ‚??waan‚?? van de dag en dat we soms zo weinig stil staan bij de 'gewone' dingen die gebeuren en dat er daardoor zo weinig aandacht is voor het persoonlijke en waar het werkelijk om gaat in het leven en hij vertelde over zijn ‚??liefde‚?? voor Drenthe. Ik had hem gemaild dat ik¬† graag in gesprek met hem wilde gaan over wat hem raakt en wat hem drijft in het leven.

We hebben een afspraak op 18 februari om 13.00 uur bij mij thuis.

Ook wel spannend‚?¶.

Het gesprek gaat eigenlijk vanzelf, misschien ook door de koffie. Hij maakt een stabiele indruk waardoor ik me ook direct op mijn gemak voel, wel kijkt hij me ook ‚??indringend‚?? aan, niet onplezierig maar hij geeft mij wel het idee dat dit voor hem serieus is.

Thiemo heeft een gezonde nieuwsgierigheid hoe het eigenlijk zit met de dingen die hij op zijn levensweg tegenkomt. Zijn werk is belangrijk voor hem, daardoor kan ik de strijd met het leven aangaan zegt hij. Als jonge jongen heeft hij zelf bij FC Emmen gespeeld. Nu doceert hij aan de opleiding voor sportdocenten in Groningen. Deze heeft hem nu ‚??uitgeleend‚?? voor een bepaalde tijd aan FC Emmen om daar orde op zaken te stellen.

Volgens mij is Thiemo iemand die zichzelf goed kent. Hij vertelt dat hij een stabiel karakter heeft en ‚??als ik van binnen stabiliteit ervaar, dus mezelf goed voel, dan beteken ik wat‚??. Hij vertelt: ‚??ik heb heel veel aan de natuur, vooral aan de dierenwereld hecht ik waarde, hoe zij een plek hebben in de kudde en hoe ze die moeten veroveren. Als de overlevingskansen klein zijn worden dieren verstoten, eigenlijk een heel eenvoudig systeem, bij mensen ligt het wat gecompliceerder (!)‚??.

‚??Als ik me goed voel kan ik wat betekenen in de wereld. Als ik¬† een presentatie moet houden of studenten onderwijs, dan kan ik verhalen vertellen die verbonden zijn met mijn hart en dat voelen mensen‚??. ‚??Ik zelf heb vaak een gevoel van schaamte als dingen niet goed gaan en dan voel ik me verantwoordelijk om daar iets aan te doen‚??.

Ik ervaar zijn visie enerzijds als best wel pittig, maar ¬†getemperd door een groot relativeringsvermogen. ‚??Daarbij hou ik ook van een goed glas wijn en een goeie sigaar en daar kan niemand mij vanaf brengen, dat zorgt voor balans‚??.

‚??Op de school werk ik met een aantal basis domeinen . Dat zijn atletiek, zwemmen, vechtspelen, turnen, dans en spel, Deze domeinen zijn ontstaan uit de grondvormen van bewegen om te kunnen overleven, dat is de basis voor de bewegende mens. het zijn de voorwaarden om te leven, maar het is ook belangrijk dat deze domeinen vertaald worden op visie niveau‚??.

Bij FC Emmen heb ik ook gevraagd: ‚??Waar gaat het hier binnen deze club om? Om te winnen was het antwoord. Ja dat weet ik ook wel, maar waar gaat het hier werkelijk om? Dan kom je bij de kernwaarden en die zijn: Passie, betrouwbaarheid,stabiliteit, innovatie en spelen, Die vertalen zich in de cultuur en voor die cultuurverandering staat hij.

Thiemo heeft een aversie tegen loyaliteit, dat kom ik veel tegen in cultuurverandering, maar daardoor zijn mensen niet aanspreekbaar, hij hecht zelf veel waarde aan persoonlijke integriteit.

Een stevige persoonlijkheid en een gezonde dosis eigen-wijsheid.

Met dank voor het gesprek nemen we afscheid van elkaar.